Oldal kiválasztása

 

Megharcolt azért, ahol most tart, szívesen ad tanácsot az indulóknak. 
Maximalista és céltudatos. Megalkotta a Palacsintaházat, amely most egy újabb szintre lép Creppy Franchise System néven.  

Oszlánczi Réka, étteremtulajdonos, franchise alapítóval beszélgettem.

Női Kurázsi: Angoltanárból étteremtulajdonos lettél. Mire kellett az egyetem?
Oszlánczi Réka: Maga az egyetem fegyelemre tanított és felkészített a menetrendjével a helytállásra, de egyébként azt gondolom az életben lehet igazán tanulni, sokszor a pofonokból.
NK: Mi vitt a vendéglátásba?
OR: Szülői mintát követtem. Ők ezen a területen dolgoztak, ebben éltem és nőttem fel és így tanultam meg a beszerzést, az egész munkarendet. Játékként fogtam fel, de közben eltanultam a szakmát.
NK: A vállalkozói kultúrát otthonról hoztad. Mi volt ebben számodra vonzó?
OR: Nagy előnyt jelentett, hogy én gyakorlatilag a vállalkozói létben szocializálódtam és nem is volt kérdés, hogy ezen az úton megye tovább. Nagyon vonzó volt a vállalkozás adta szabadság. Nagy előny, hogy az időmet magamnak osztom be, viszont sokkal több a munka és saját magamnak is meg kell felelnem. Nagy felelősség is a vállalkozói lét, mert ha nem jönnek az eredmények, akkor annak okát én elsősorban magamban keresem. Sokat követelek, de csak olyat, amit magamtól is elvárok, így ha nem megy valami, akkor a felelősséget is nekem kell vállalni.
NK: Mennyire kezdted kicsiben?
OR: A családomnak volt büféje, bisztró, nagy étterem, menza, tehát a vendéglátás minden vállfajába beleláttam gyerekként. Elsőként egy kis fagyizóval kezdtem, ebből jött egy cukrászda lehetősége mellé. Ezek után jött az egyetem, ezalatt indult a Palacsintaház. Bár az ügyvezető én vagyok, ez is családi vállalkozás, hiszen a konyhát teljesen édesanyám irányítja.
NK: Volt az elejétől egy víziód, hogy hogyan fog ez felépülni évekkel később?
OR: Olyan éttermet szerettem volna, ami eltér a többitől és izgalmas, új színként jelenik meg a vendéglátás palettáján. Egy kis csalafintaságot kellett belevinni, így lett a palacsinta. Ezt mindenki szereti, de valami mást akartam. A palacsinta egy köret, egy tészta, ami akár egy bolognai spagetti palacsinta formájában is megállja a helyét vagy nokedli helyett palacsintatekercs a vörösboros marhapörkölt mellett. Így épült ki a receptúra és bővült folyamatosan. Első lépésben ezt akartuk, hogy sikerre vigyük az éttermet, ma pedig már bármilyen felmérésben a Palacsintaház a top3 étterem között van és már országos ismertségnek is örvend. Egyre többen keresik az ízeinket országszerte más városokban is, amihez felépítettünk egy rendszert, így lett a Creppy Franchise System. A tudást így át tudom adni és mások is sikeresek lehetnek egy saját vállalkozás üzemeltetésében.

NK: Volt ellenállás az új ízekre?
OR: Óriási volt. Nagyon következetesen kellett mindenkinek elmondani, hogy igen, nálunk az étlap 90%-a tartalmaz palacsintát. Erős oktatással kellett átadni az alkalmazottaknak is és nekem is ezeket a válaszokat kellett adnom. Mára kialakult a palacsintaházas kultúra. Nem kell mindenkinek megfelelnünk és ezt érdemes minden vállalkozásnak szem előtt tartani.
NK: Hol tartasz most az úton, ha a Creppy-t nézzük?
OR: Az új éttermek nyitásának igényeinek kielégítése komoly feladat. Újdonság az érdeklődők számára a Creppy Gasztro Business oldal, ami egyrészt tartalmazza az ajánlatunkat, másrészt a sikeres vendéglátó- egység üzemeltetésének a trükkjeit tartalmazza. Nemrég jött létre például a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének egy Gasztro Bizottsága, ennek alelnökeként és alapító tagjaként is a vendéglátós vállalkozókat segítem. Úgy gondolom, hogy ha valaki vendéglátásban akar vállalkozást indítani, az keressen egy tapasztalt vállalkozót kövesse a járt utat.
NK: Hova tovább a franchise-on túl?
OR: Egyelőre a franchise szélesítése a cél. 4-5 új partnert keresek jövő évre akik Creppy üzletet indítanak be saját maguk számára.
NK: Kinek ajánlod a franchise rendszereteket?
OR: Négy ajánlatunk van a vállalkozó kedvűek számára. Az éttermi vendéglátás, a bisztró jellegű, csökkentett kínálatot, de minőségben ugyanazt adó egység, egy új fejlesztés a streetfood, ami fesztiválokra való kitelepülésre alkalmas és a street vonal kávézók számára az édesség vonalon.