Oldal kiválasztása

Miért van az, hogy sokan csak siránkoznak, míg mások addig lépnek és megoldást keresnek/találnak? Miért fontos, hogy panaszkodás helyett inkább cselekedj? És hogyan kapcsolódik ez a téli hóeséshez?

Vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen világossá válik, hogy a megoldásért teszel, vagy a másik véglet leszel, és a “toszaság” nyer. A legjobb példa erre a tél.

Télen – szerencsés esetben – esik a hó. Ha pedig esik a hó, akkor csúszóssá válnak az utak, lapátolni kell, és lehet hóembert építeni, szánkózni, stb. Figyeld meg az emberek hozzáállását és reakcióját!

Hó van! 

Hideg van!

Fagy!

A negatív típus azért reklamál folyamatosan havazás idején, mert hó van. Bosszankodik – de egész nap – azon, ha nincs a ház előtt/járdán/főúton/akárhol eltakarítva a hó. Vagy mert késnek a vonatok. Nem jön a busz. Kiírják a fecabook-ra, hogy az önkormányzat összeszedhetné magát, és végre eltakaríthatnák előlük a havat. 

Egyes emberek panasza napjuk arról szól, hogy minden csúszik, nem lehet közlekedni, a város nem takarítja az utakat, reggel nem indul az autó. 

Mindezt úgy, hogy minden évben van tél, minden évben lehet arra számítani, hogy esni fog, csúszni fog, fázni fog… olyan dolgon bosszankodik, amin tud változtatni vagy előre fel tud készülni (nagyrészt).

 

Közben a csendes kisebbség pedig közben a tél tényét tudomásul véve nekiáll és kiássa magát mire a hókotró odaér. Ha nagyon ráér a szomszédot is kiássa. Meg a hóban elsüllyedt kutyát, macskát, gyereket. És nem írja ki a netre, hanem vígan elmegy dolgozni, bevásárolni, szánkózni.  Körültekintőbben közlekedik.

Ha az autó nem indul, vagy nem jön a busz, átszervezi a napját. Ha meg úgyis otthon maradt, épít egy iglut a gyerekeknek. Bosszankodás helyett (amiért elmaradt az énekóra a gyereknek, a bevásárlás a hipermarketben, az ügyintézés akárhol) eltolja a havat, kimegy a gyerekekkel szánkózni vagy egyszerűen csak élvezi a téli havas tájat és sétál egyet vagy egy forró itallal a kezében az ablakból nézelődik.

Megtalálja azt, amivel az adott helyzetben is jól érzi magát, de legalábbis nem ideges.

Mi köze ennek mindenhez?

Számos olyan helyzet adódik az életedben, ami váratlan, kellemetlen, kényelmetlen. Keresd meg, hogyan, mivel tudsz rajta enyhíteni. Ha a helyzeten nem tudsz változtatni, fogadd el. Ez van. Ha a fejeden pörögsz sem érsz oda hamarabb valahová, fogadd el. 

Mindig van választásod.

Lehet, hogy nem tetszik a kínálat, de van választásod! Tervezz, láss előre. 

Lehet, hogy nem tudsz elkerülni egy bírságot. Kellemetlen? Az.

Választhatsz, hogy bunkózol az ellenőrrel vagy elegánsan intézed és kérsz részletfizetést rá. Aztán kitalálod, hogy milyen új terméked vagy szolgáltatásod fogja ezt a váratlan kiadást fedezi.

Meglepő télen a hó és a hideg?

Miért? Minden évben van nálunk tél, négy évszakos vidéken élük, tehát erre számíthattál. Ha dühöngsz kevesebbet kell lapátolni? Na ugye.

Ha tehát adóbevallást kell készíteni, felesleges idegeskedni, minden évben eljön. Fizess előleget vagy tegyél félre az éves adódra és csináltasd meg. Kellemetlen helyzetekben a legfontosabb döntés, hogy bosszankodsz, vagy rugalmasan igazodsz a kialakult helyzethez.

 

A végén még találsz benne valami izgalmasat is, mint egy vállalkozónő ismerősöm, aki a GDPR kapcsán vállat vont és azt mondta: “Legalább végre ezt is rendbetesszük, és ha már csináljuk, a listáinkat is kitisztítjuk.”  

Na erről beszélek.