Oldal kiválasztása
Néha az ember másutt találja meg a helyét a világban, mint ahová született. Magyarul külföldön rovatunk mai vendége egy olyan magyar nő, aki ezért Indonéziáig utazott, ma pedig másokat invitál egy esküvőre vagy egy pihenésre.

Női Kurázsi: Hogyan kerültél Indonéziába?

Noviyanto Anett: Az indonéz kormány ösztöndíjával, még az egyetemi éveim alatt kerültem először Balira, immár több mint 10 éve. Az egyetem falain kívül (ahol eredetileg indológiát szerettem volna hallgatni), dél-indiai és indonéz táncokat tanultam. Bali szigete kimondottan a balinéz tánc miatt vonzott, még az ösztöndíjra való jelentkezéskor sem tudtam túl sokat a szigetről. Legnagyobb örömömre, ide sikerült elnyernem egy helyet, ráadásul egy igazán balinéz (s szinte turistamentes) környezetbe.

NK: Mesélnél magadról? Mivel foglalkozol?

NA: Indonézia leghíresebb szigetén, Balin élek indonéz férjemmel és két kisfiunkkal.  Bajáról származom, de az egyetemi éveket a fővárosban töltöttem, nagyrészt az ELTE falai között. Jelenleg utazás- és esküvőszervezéssel foglalkozunk kis családi vállalkozásunk keretében. Én vagyok a csapatban a hátteres (kapcsolattartó, útitervkészítő, honlapszerkesztő, „marketinges”, stb), a párom pedig a lebonyolító (ő megy a kirándulásokra, intézi a hajójegyeket a szomszédos szigetekre & hasonlók). Imádom Indonéziát, mert annyira különleges, egyedülálló és fantasztikusan sokszínű! Ez pedig hatalmas löketet ad nekem – ezért szakdolgoztam indonéz összehasonlító nyelvészetből, írtam meg az első magyar-indonéz útiszótárat, lettem indonéz nyelvtanár.

 

NK: Magyar-indonéz családként jellemzed magatokat? Milyenek a hagyományaitok, a család?

NA: Magyar-indonéz család vagyunk, így van. Multikulturális 🙂 Én hozom a magyar hagyományokat & nyelvet, a párom és a környezet pedig az indonéz vonalat. Megvan a saját, bejáratott életformánk, ami egy köztes világ: sem túl indonéz, sem túl európai, pont a nekünk megfelelő egyveleg. Magyar, indonéz, jávai, angol nyelvek vannak jelen a mindennapokban, ami hamarosan kiegészül mandarinnal, arabbal és talán spanyollal. Részt veszünk keresztény, hindu, muszlim ünnepeken, ceremóniákon is.

NK: Mennyiben más az életmód, gondolkodásmód Indonéziában és Magyarországon?

NA: Sokban, nagyon sokban… 🙂 Hogy a pozitívumokat emeljem ki: a mindennapok hangulata szinte stresszmentes, az idő mindig meleg (néha túl meleg :)), az emberek kedvesek, az indonézek szinte egytől egyig roppant gyerekcentrikusak, a levegőben valahol mindig száll füstölő illat, színes áldozati ajándékokba botolhatunk úton-útfélen, a férfiak is képesek egy babát eldajkálni egész nap, gyönyörű a vízalatti világ, és még sorolhatnám.

NK: Mióta vállalkoztok? Első vállalkozás? Legnagyobb siker, legnagyobb pofon?

NA: Két évvel ezelőtt döntöttünk a vállalkozás mellett, ami egyben az első saját céget is jelentette mindkettőnk számára. Hála Istennek elmondhatom, hogy nagyrészt csak pozitív élményeink voltak & vannak! Néha előfordul kis csalódottság (már lefixált programot mondanak le utolsó pillanatban vagy a partnercégnél nem úgy megy épp valami, ahogyan szokott), de alapvetően jók a tapasztalatok – s a visszajelzések!

NK: Mivel foglalkoztál előtte? Hogyan lettél/lettetek vállalkozók

NA: Már a gimnázium ideje alatt is vállaltam turisztikai munkákat (tourist police, csoportkísérés/ idegenvezetés), a fővárosban pedig recepciósként dolgoztam a tanulmányaim mellett. Balin szintén egy helyi utazási irodában kezdtem dolgozni, ahol az idegenvezetés mellett belekóstoltam a marketing, kapcsolattartás, programszervezés világába is.

Mivel egyre több privát érdeklődőnk volt, így 2012-től párom főállású turisztikai sofőr munkája mellett magánutakat is vállalt. 2015-ben éreztük azt, hogy itt az ideje ezt teljes állásban, saját szervezésben csinálni, így megalapítottuk a kis cégünket.

NK: Valahogy egyértelműnek tűnik, hogy kint élve az idegenforgalomra fókuszáljon a vállalkozásotok. Ennyire egyszerű volt a döntés?

NA: Nagyjából igen. Egyrészt a férjem már több mint 11 éve sofőrködik a szigeten, másrészt sokan megkerestek emailben tanácsokat, tippeket kérve egy-egy Bali utazáshoz, harmadrészt én is belekóstoltam már a turizmusba, s specifikus Bali tapasztalatom is volt már.

NK: Mit csináltok, miben segítetek a Balira utazóknak?

NA: Kirándulások, kalandtúrák szervezéssel foglalkozunk elsősorban itt, az Istenek szigetén, de szervezünk utakat Indonézia más részeire is, köztük Komodóra, a közeli meseszép Gili-szigetekre és Jáva kultúrális központjába, Yogyakarta városba is.

Első körben emailben egyeztetjük az igényeket & ez alapján az útitervet dátumokkal. Minden érdeklődőnek összeállítunk egy személyreszabott programtervezetet. Többedszerre Balira utazóknak is vannak jó tippjeink, ajánlataink! A megbeszélt privát kirándulások keretében mutatjuk meg a sziget méltán híres helyeit & eldugott kincseit: saját, légkondícionált autó és saját sofőr áll rendelkezésére az utazónak, bármit is szeretne.

NK: Miért, hogyan került képbe az esküvőszervezés?

NA: Régi vágyam volt ez, s mivel tanultam rendezvényszervezést, így nem is állt távol tőlem a dolog. A végső lökést egy véletlen megismerkedés adta, ami révén egy nagyszerű balinéz partnert sikerült találnunk.

NK: Hogyan kell elképzelni egy tengerparti vagy épp egy balinéz esküvőt? NA: Tengerparti esküvő: türkiz & mélykék színekben pompázó, morajló tenger… fehérhabos hullámok… szikrázó napsütés… lágy szellő… puha, meleg homok… egzotikus dekoráció… meghitt hangulat… Tradícionális balinéz esküvő az igazán különleges élményre vágyóknak: egy felső kasztbeli balinéz családnál, a hindu hagyományoknak megfelelően, színpompás helyi ruhában, autentikus zenével, balinéz táncelőadással, hagyományos balinéz fogásokkal…

NK: Mennyire tudatosan tervezitek a következő lépéseket? Mi változott benned a vállalkozás elindítása óta?

NA: Egyre tudatosabban, ugyanakkor a hely spirituális energiája révén sok spontaneitás is van az életünkben. Nyitottabbak, bátrabbak lettünk mindketten!

NK: Sokan gondolkodnak külföldre költözésben,munkavállalásban. Azt azonban tudjuk, nincs máshol sem kolbászból a kerítés. Ugyanígy csinálnád, ha újrakezdenéd? Mit tanácsolnál a külföldön élő magyaroknak – vállalkozzanak? NA: Ez nehéz kérdés, mert én teljesen más pozícióban vagyok indonéz feleségként. Így minden sokkal könnyebben és olcsóbban elintézhető. Külföldiként rengeteg pénzköltés & buktató várja az Indonéziában vállalkozni kívánókat… Szerintem ez nagyban országfüggő is.

NK: Mik a terveid a jövőre? Mi a következő lépcső? NA: Vannak tervek, de ezek nem a növekedésre irányulnak, hanem a szolgáltatások körét szeretnénk bővíteni. Az utazás- és esküvőszervezésen kívül pedig vannak egyéb terveim is, de azok indonéz célközönségnek szólnak. 🙂

A tájképek Horváth Attila munkái.