Oldal kiválasztása
Enni kell, főzni kell. Kell? Mindenkinek ismerős helyzet, hogy a család a anya/apa főztjét szereti, aki szívesen főz is, csakhogy így épp a közös programokból marad ki, vagy fél napokat tölt a konyhában. Erre a problémára talált megoldást otthon Zaláné Csörsz Eszter és épített rá blogot, tanfolyamot. Ma tőle tudhatod meg, hogyan lakhat jól a családod a főztödből úgy, hogy elhagyhatod a fél napos konyhagályát.

Női Kurázsi: Főzés előre egy hónapra – erről szól a vállalkozásod. Honnan jött az ötlet?

Zaláné Csörsz Eszter: Első várandósságom alatt rosszulléteim miatt kezdtem el fagyasztani az ételeket, és annyira bevált a módszer, hogy onnantól, közel 3 éve szinte csak fagyasztott ételeket eszünk. Sok anyuka küzdött az enyémhez hasonló problémával, meséltem nekik a megoldásomról és elkezdték átvenni. Így született meg a blog ötlete, hogy más anyukáknak is átadhassam a tapasztalataimat, ne csak azoknak, akikkel találkozom.

NK: Mi miatt maradt meg ez az ”egyszerre előre főzés” szokása nálad?

ZCsE: Egyrészt a kisfiam sírós baba volt, nehezebben indultam el vele a boltba. Ez minden anyukának ismerős, hiszen már nem úgy működik, hogy csak gyorsan kiugrom a boltba, előtte pelenkázni kell, etetni, öltöztetni és talán ezután el is tudok indulni, vásárolni. Másrészt akkor jártam esti iskolába, mert nyelvvizsgázni szerettem volna. Mivel a férjem itthonról viszi az ebédet, muszáj volt előre terveznem. Tulajdonképpen kényszer szülte helyzet volt.

NK: Mára viszont vállalkozás lett. Mióta tekintesz rá üzletként?

ZCsE: Volt egy nap, amikor szó szerint besokalltam. Rengetegen kértek tanácsot, és egy idő után állandósultak a kérdéseik, ami napi szinten nagyon sok időt vett el. Így jött az ötlet, hogy legyen belőle blog és tanfolyam, ahol a tapasztalatomat, tudásomat, rutinomat másoknak is átadhatom, hiszen mire kialakítottam a rendszert, évekig teszteltem, figyeltem.

Kedvenc példám a rántott hús. Ezt elég körülményes elkészíteni, fogyasztani viszont frissen jó. A boltokban vannak előre csomagolt rántott húsok, de ezekben nem csak hús van. Közben pedig előre panírozva remekül fagyasztható a saját készítésű rántott hús, de akár a fasírtgolyó is. Sokan tartanak attól, hogy fagyasztó ízű vagy fura állagú lesz az étel, de ez nem így van. Ráadásul a mai modern fagyasztókban sokkal tovább tárolhatók el az ételek.

NK: Mekkora az érdeklődés erre a módszerre?

ZCsE: Három turnus ment le eddig, és nagy az érdeklődés. Ugyanakkor az emberek még valamiért ódzkodnak a fagyasztóban tárolástól. Akik viszont belevágtak, tőlük nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, jött az érzés, hogy ”te jó ég, ezt eddig miért nem csináltam”?

NK: Minden háziasszony álma, hogy hazait egyen a család, de ne kelljen naponta főzni, különösen munka, vállalkozás mellett. Hogyan kell a havi egy főzést elképzelni?

ZCsE: A fagyasztót mindenki használja, ez nem újdonság. Az elfogadott, hogy ha marad egy kis pörkölt vagy töltött káposzta, akkor betesszük a fagyasztóba.

Arra azonban senki sem gondolt, hogy ha tervezetten és folyamatosan csinálja, akkor akár egy hónapra előre meg tud főzni. Azok az ételek, amelyeket lefagyasztok vagy teljesen készen vannak, és csak melegíteni kell fogyasztás előtt, vagy pedig olyan sütésre vagy főzésre kész állapotban vannak, amivel már nincsen előkészítési teendőm.
NK: Klasszikus érvelés, hogy mi van, ha nincs áram? Arra gondoltál, hogy üveges eltárolásba is belekezdesz?
ZCsE: Azért döntöttem a fagyasztás mellett, mert panelban lakunk (Egyébként itt 5 éve egyszer sem volt áramszünet) Szoktam befőzni, de már csak nagyon ritkán és csak rövid időre, mert nincs kamrám, ahol megfelelően tudnám tárolni, és a panel melegben felforrnak. Nagyon gyakran hozzák fel kifogásként az áramszünetet. Ez azért furcsa nekem, mert a fagyasztó amúgy sem üres. Nyers húsokkal, alapanyagokkal ez nem jelent gondot, a főzött ételekkel akkor miért? Ha nincs áram, akár nyers, akár főzött, tönkremehet. De összességében szinte senki nem tudja felidézni, mikor volt komolyabb áramszünet mostanában. Egyébként pedig a mai gépek olyan jól tartják a hideget, hogy akár 1-2 napig is fagyasztva tudják tartani az ételeket.

NK: Mi a szakmád?

ZCsE: Gazdasági agrármérnök vagyok. Szenvedélyesen szeretek főzni, így lett ez a vállalkozásom alapja is.

NK: Milyen terveid vannak?

ZCsE: Szeretnék három működő tanfolyamot vagy könyvet, folyamatosan blogolni, facebook oldalt – ezekhez a célokhoz igazítom az apró lépéseket, de közben folyamatosan módosítom, mert néha azt látom, hogy amit tanfolyamnak szánnék, inkább könyvnek lenne jó. Szeretek úgy dolgozni, hogy egy dolgot megcsinálok, és amikor kész, működik, jöhet a következő lépés.

NK: Mennyire vannak a környezetedben vállalkozó kedvű anyukák? Nehéz összeegyeztetni a kisgyermekes anyát az üzlettel?

ZCsE: Van olyan klub itt Pécsett (Gyesen Klub-GYerekkel Együtt SikeresEN), ahová kifejezetten olyan anyukák járnak, akik vállalkozni szeretnének, így hasonló gondolkodású nők társaságában vagyunk, ez hatalmas erőt ad. Ugyanígy keresem az online csoportokat is, hasonló típusú, gondolkodású emberekkel igyekszem magam körülvenni. Nem az számít, kinek mekkora a gyereke, vagy hány éves, hanem a gondolkodásmód és az építő közösség.

NK: Miben jelent még könnyebbséget a havonta főzés?

ZCsE: Azt tapasztaltam, hogy azok az anyukák – én is próbálkoztam ezzel – akik napközben a gyerkőc mellett nem tudnak megfőzni, ők akkor kezdenek főzni, amikor apa hazaér. Közben apa játszik a gyerekekkel, ami jó és kell is, de én például nagyon szeretem őket ilyenkor nézni. Ebből a közös időből marad ki az anyuka. Vagy ilyenkor sem tud egy picit pihenni. A másik ilyen dolog a hétvége vagy az ünnepek. Ilyenkor jellemzően anya fél napot tölt a konyhában, mert főz. Mi például szombaton járunk el bevásárolni, sétálni a gyerekekkel, amit így, hogy előre főzök, nem követi a klasszikus idegbaj az ebéd miatt.Én úgy látom, ez a nyugalom, illetve az együttlét hiányzik nagyon sok édesanyának. Ez a helyzet akkor sem fog javulni, amikor az anya visszamegy dolgozni, hiszen akkor is este főzés, házimunka, hétvégén megint, és marad a frusztráció. Azzal, hogy egy hónapra előre megfőz valaki, ettől az érzéstől megszabadulhat.