Oldal kiválasztása
Ez az ember pedig a könyvelő. Ő az, aki olvas a számok között, látja a valós helyzetet. Időről időre feltűnik majd riportalanyaink között külföldön élő honfitársunkkal készült interjú. Ilyen ez a mai alkalom is, ezúttal Románia felé kalandoztunk, ahol Csomor Rozáliával beszélgettünk a könyvelőirodája és munkája kapcsán. 

Női Kurázsi: Miért lettél könyvelő?

Csomor Rozália: A főiskolát üzemgazdász szakon végeztem, ott tanultunk könyvelést is ami nagyon megtetszett. Mindig is a számok világában éreztem jól magam, szeretem a kiszámítható, konkrét dolgokat. 2001-ben kezdtem könyvelni, lettem mérlegképes könyvelő és könyvelő szakértő. Tavaly óta online is elérhető vagyok az ügyfeleimnek. Online adó és pénzügyi tanácsadást nyújtok jellemzően egyéni vállalkozások számára.

NK: Elsősorban kisvállalkozásokkal dolgozol. Miben tudsz nekik segíteni?

CsR: Igen, elsősorban engedéllyel rendelkező magánszemélyek illetve egyéni és családi vállalkozók könyvelését végzem. Ennek az az oka, hogy Romániában az egyszerű könyvvitelt vezető vállalkozóknak nem kötelező szakképzett könyvelővel együtt dolgozni. Erre konkrétan akkor van szükség, ha a vállalkozásban alkalmazottak is vannak vagy lesznek, mert ebben az esetben a vállalkozó online kell jelentést tegyen az alkalmazottak után fizetendő járulékok összegéről és ehhez elektronikus aláírás szükséges. Aztán ott van a naponta változó törvény áradat, amelyeket elég nehéz naprakészen követni annak, aki inkább a saját vállalkozására szeretne koncentrálni.

A munkám abban segít, hogy a vállalkozó a vállalkozását érintő törvény módosításról mindig időben értesüljön, a járulékok bevallása helyesen legyen kiszámolva és időben elküldve a Pénzügyi Hivatal részére és az éves adóbevallások helyesen és időben kerüljenek a hivatal irodáiba. Plusz, mint említettem online tanácsadást is végzek, így ha valaki elakadt, lehetősége van képzett szakembertől, vagyis tőlem tájékozódni, segítséget kérni.

NK: A könyvelés elég száraz téma sokak szerint. Hogyan látod szakemberként belülről? Hol vannak benne az izgalmak?

CsR: Mivel én szeretem a számok világát, ezért számomra nem unalmas szakma a könyvelés, a számok alapján sok mindent meg lehet tudni egy vállalkozásról. Viszont a nagy motiváció az, hogy a feltett kérdésekre minél rövidebb időn belül és minél érthetőbben tudjak választ adni. Ehhez folyamatosan figyelemmel kísérem a törvény változásokat az ügyfelem üzleti profiljának megfelelően és pontos tájékoztatást küldök a kérdésére vagy a vállalkozását érintő változásokról. Amíg valaki a kreativitását egy szalmai cikk megírásában találja meg, addig én a könyvelésen keresztül a vállalkozások életét, helyzetét látom át.

NK: Miben más számodra vállalkozóként vezetni a saját irodádat ahelyett, hogy másnak dolgozol?

CsR: Sokáig dolgoztam könyvelőirodában. Vállalkozóként viszont úgy osztom be az időmet, ahogy szeretném, tudok időt szakítani a családomra. Gyorsabban tudok alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez és a számomra kevésbé hatékony feladatokat azonnal delegálhatom.  Az ügyfelek elégedett visszajelzései adják a motivációt a fejlődésre, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a tevékenységem jövedelmező is legyen. Az igaz, hogy rengeteg a tanulnivaló, de ezt nem hátrányként élem meg, hanem motivál a fejlődésre, arra hogy egyre jobb és ismertebb legyek a szakmában.

NK: Mint mondod, reagálsz az ügyfelek igényeire, segítesz. Vannak tőlük visszajelzések?

CsR: Igen. A legjobb tapasztalatom az volt, amikor egy ismeretlen hölgy, akinek online válaszoltam az általa feltett kérdésekre, tanácsokkal láttam el, hálája jeléül beajánlott a helyi rádióba egy riportra.

NK: Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

CsR: Tudatosan tervezem a jövőmet. A célkitűzéseimnek megfelelően első körben én leszek Erdély legismertebb online adó és számviteli tanácsadója az általam választott célcsoportnak. Emellett a könyvelést is szeretném online is végezni, ami még elég nagy kihívás itt Romániában. Nem annyira nyitottak a vállalkozók erre a könyvelési formára, de egyre nő az igény rá.