Oldal kiválasztása
Kimenni külföldre, rádöbbenni, hogy vállalkozóvá kell lenned a haladáshoz, átugrani számtalan akadályt, bejutni a nagy golfklubokba, megvalósítani azt, amit pár éve még nem is gondoltál.  Ha olvastad korábbi cikkünket a bolti eladók megbecsüléséről, akkor ezt szintén érteni, értékelni fogod. Lena’s Welt, vagy Léna világa, Oberling Magdolna világa a tisztaságról, külföldi magyarságról.

 

Női Kurázsi: Hogyan kerültél ki Németországba?

Oberling Magdolna: 5 éve élek Németországban, a férjem után jöttem, mert ő már évek óta kint dolgozott és döntenünk kellett, hogy Ő jöjjön haza, vagy én, ha azt akarjuk, hogy a házasságunk megmaradjon. Nem hiszek a távkapcsolatban, mert ez legfeljebb rövid távon lehet megoldás, de utána a kint élő fél már csak vendégségbe fog hazajárni. Nem vesz részt a napi dolgokban, a családi életben, a gyerekeknek fontos állomásokban. Kívülálló lesz. Két háztartást fenntartani úgy, hogy a házastárs hétvégente jár haza, ez meg nem éri meg. Ezért mentem végül a férjem után és hagytam itthon az álommunkahelyet, egy szuper csapatot.

 

NK: Takarítani kezdtél. Miért?

OM: Ha kijössz egy idegen országba, nem beszéled a nyelvet, akkor ez az egyetlen lehetőséged. Így ezzel kezdtem, családi házakat kezdtem takarítani.

NK: Hogyan lett ebből vállalkozás?

OM: Mindig ambíciózus nő voltam, és lelkileg megviselt, hogy ”csak takarítok”. Aztán azon kezdtem gondolkodni, hogy ebből mit lehet kihozni. Nagyon sokan kerestek már, mert elégedettek voltak a munkámmal, szó szerint várólista volt, közben viszont sokaktól hallottam, hogy nem találnak kint munkát, így kapcsoltam össze a kettőt és kezdtem másoknak kiadni a munkát.

NK: Nem volt rizikós idegeneket ajánlani munkára, mondhatni szavatolni értük?

OM: Nem. Első néhány alkalommal mindig együtt mentünk, együtt dolgoztunk, és aztán lettek önállók. Bár az is igaz, hogy ebbe eleinte nem gondoltam bele, pedig rengeteg házhoz jártunk takarítani úgy, hogy kulcsunk volt, a tulajdonosok nem voltak otthon. Fel sem merült bennem, hogy bármi történhetne, mert számomra természetes volt, hogy tisztességesek vagyunk.

NK: Itthon sokszor azt hallom, ha jön a takarítónő otthon kell lenni, be kell engedni, míg Németországban ezek szerint ez pont fordítva működik. Mi lehet ennek az oka?

OM: Valóban, itt az a szokás, hogy a takarítónő akkor megy, amikor a háziak nincsenek otthon és ehhez annyira tartják is magukat, hogy ha szabadságon vannak, le is mondják a takarítást. Azt nem értettem, miért van így, de én is jobban éreztem magam, amikor nem voltak otthon, nem éreztem feszélyezve magam.

NK: Hány emberrel dolgozol?

OM: Amíg a családi házas szektort vittem, gyakran 15 kollégával dolgoztunk. Tavaly ezt a szektort leépítettem (500 házam volt), mert nagyon precízen, nagyon magas idősávban dolgozunk, amit a privát szféra nem tud megfizetni. Most hatan dolgozunk, csak nagyobb projektekre pályázunk. A családi házaknál csak egyszeri takarítást vállalunk, azt is csak az év egyes szakaszaiban, külön meghirdetve.

 

NK: Vezetőként hogyan élted meg a ”leépítést”?

OM: Minden egyes felmondással hét évet öregedtem… sajnos ezt a feladatot a mai napig nehezen viselem, sokáig nem küldöm el a kollégát, csak amikor már tarthatatlan a helyzet.

NK: Mi volt a vállalkozásodban a legnagyobb siker vagy kihívás?

OM: A legnagyobb sikereim a szerződések. A németek ragaszkodnak a szerződött partnerhez, így biztosan tudom, hogy sokáig lesznek munkáim. Az objektumok takarításánál nincs kieső időszak, mint a családi házaknál a szabadságolások idején. Így nekem és a kollégáimnak is tervezhetőbb a munka egész évben. Ez például az egyik legnagyobb siker, hogy az év 365 napjára van munkánk.

NK: Hogyan tartod fent a szolgáltatásod magas színvonalát? Hogyan éred el, hogy ugyanazt a területet századszor is éppen annyira alaposan takarítsátok?

OM: Minden objektumba 2-3 naponta megyek ellenőrizni, illetve most már egy kolléganőmet tanítom be, ő is jár szemlézni. Most azon dolgozunk, hogy legyenek ellenőrző listák  minden objektumhoz, ami alapján lehet ellenőrizni, legyenek keretek a munkavégzéshez.

 

NK: Sokan degradálják a takarítást. Neked volt olyan érzésed az itthon marad ismerősöktől, hogy te ”csak” takarítasz?

OM: Én kívülről nem kaptam ilyen jelzéseket, de saját magamban sokáig tartott rendezni a gondolataimat ezzel kapcsolatban. Ma már azt szeretném, hogy a takarító szakma elismert legyen, annál is inkább, mert a legtöbbször komoly értékek közé engednek be minket – bizalommal. Ráadásul akár évekig kell ugyanott ugyanolyan magas szinten teljesíteni. A másik oldalról nézve, ha nem lennének takarítók, a világ megfulladna a szemétben.

NK: Mi lesz az otthoni kapcsolatokkal?

OM: Azt tudni kell, hogy ha kijössz dolgozni, az otthoni kapcsolatok 90%a elvész, aminek szerintem a távolság és a változó gondolkodásmód az oka. Németországban a pénztárosok például állandóan mosolyognak, nincs idegbaj a sorban, mert az emberek tudják, hogy erre szánták az időt. Ez óriási kontraszt az otthon tapasztaltakhoz képest. Eltelik egy kis idő, ezt a gondolkodásmódot magadévá teszed és amikor az otthoniakkal beszélgetsz, akkor nagyon feltűnik, hogy csak panaszkodik. Egy idő után nem találtok közös beszélgetési pontokat. Ugyanígy van a vállalkozásoknál. Nem értik miről beszélek. Például az első élő bejelentkezésem után az ismerőseim nem értik, ez most miért kellett? Minek a marketing? Engem már nem érdekelnek a pletykák, hogy kit vertek meg a sarkon, hanem más. Eljutsz oda, hogy nem tudsz miről beszélgetni velük.

NK: Kezdő vállalkozóknak mit üzennél? Mire figyeljenek, hogyan induljanak?

OM: Ha visszapörgethetném az idő kerekét, akkor már jóval a vállalkozásom előtt megtanulnék angolul, mert ez szerintem ma már alapszükséglet. Amerikában a vállalkozói lét egészen más síkon van, más szakmai anyagok érhetők el, innen lehet a legtöbbet tanulni. Másrészt nem szabad vakon belevágni bármibe, hanem körbe kell járni, elemezni az ötletet, piackutatni, felmérni és csak aztán indulni.

NK: Milyen terveid vannak még:

OM: Elég nagy terveim vannak. Azt szeretném, hogy elmondhassam, a Lena’s Welt a németországi golfklubok takarítására szerződött egyedüli cég. A másik célom egy profi vasalószolgáltatás elindítása. Ezt ez év szeptember közepére tervezem és már folynak a munkák ezerrel, hogy tényleg el is tudjam indítani.