Oldal kiválasztása
Próbáltad már az üvegfestést? Annyi kreatív elfoglaltság közül sokan készítenek dekorációkat üvegfestékkel. No, de festett üveglapot órának azért talán mégsem. Pedig izgalmas, fantáziadús megoldás lehet egy irodába, ajándéknak, vagy épp a gyerekszobába. Filler Ildikó üvegvarázsló alkotásait hoztam ma.

Női Kurázsi: Hogyan született az üvegvarázsló?  

Filler Ildikó: Egy beszélgetés során ”ragadt” rám a név, és nagyon jól kifejezi azt, amit csinálok – kézzel festett üveg órákat illetve képeket készítek. Mindig alkotni szerettem volna, így rajztanfolyamra jártam. Ezután találkoztam össze az üvegfestés technikával – szintén egy tanfolyamon. Nem indult ez zökkenőmentesen, magát a technikát időbe telt kitanulni, de aztán történt valami. A festés magával hozott egy eufórikus hangulatot és egy olyan állapotot, amit leginkább meditációhoz hasonlítanék.

NK: Miért választottad végül az órákat?  

FI: Nem tudok ”csak úgy” festeni, valamilyen funkciót keresnem kellett, így lettek az órák. Szépek, díszítenek, egyediek és nem csak szép, van funkciója is. Feldobja a helyiséget, van szerepe, nem csak dísz és ha valaki ránéz, akkor egyszerűen jobban érzi magát. Van, aki mandalát szeretett volna, így született a mandala óra. Megbeszéltük a színeit, az üzletének (ahová kérte) a stílusát és a mai napig visszajelzéseket kapok tőle, hogy a vásárlói mennyire szeretik.

NK: Milyen volt az órák fogadtatása?

FI: Alapvetően az emberek nyitottak a kreatív, egyedi alkotásokra. Az alkotás folyamata izgalmasabb, mert a környezetemnek például alkalmazkodnia kell az alkotási folyamatomhoz, meg kellett szokni, hogy festés közben hiába kérdezik meg, hogy mi lesz a vacsora, mert nem tudok rá válaszolni, annyira más lelkiállapotba kerülök közben.

 

 

NK: Kik keresik az óráidat?

FI: Egyrészt ajándéknak viszik különféle jeles családi alkalmakra, ahová egyedi ajándékot szánnak. Készítettem már órát jegyespárnak, házassági évfordulóra, születésnapra, de vitték már gyerekszoba és lakásdekorációs céllal is. Hálószobában is bevált, mert különlegesen halk mutatókkal dolgozom, így az óra olyan halk, hogy a kattogás nem lesz zavaró, lehet pihenni mellette. Ami új, hogy már vállalkozások egyedi, cégarculathoz illó vagy logózott órák iránt is érdeklődnek, kaptam már megkeresést nyugdíjazáshoz búcsúajándéknak, üzleti ajándéknak illetve irodahelyiségbe dekorációs céllal.

NK: Hogyan látod az üvegórák jövőjét?

FI: Tervezem egy aukciós oldal és saját kis üzlet nyitását. Utóbbit azért, hogy ne csak képekről tudják megnézni az órákat, hanem közvetlen közelről is. Akár ki is próbálhatják, milyen a kontúr megrajzolása. Az idei év újítása pedig egy különleges mécsestartó lesz, amely fából készül és a festett üveglapok adják majd a hangulat alapját, a különlegességét. Az évvégére, karácsonyra készülve pedig már most (!) egyre többen érdeklődnek az egyedi órák iránt.