Oldal kiválasztása
Nem ért meg a környezeted, amikor vállalkozni szeretnél? A vállalkozóvá válás elején nem ritka, hogy a leendő, vagy kezdő vállalkozót értetlenül nézi a környezete. Ő a kakukktojás a családban, a baráti körben, vállalkozó szeretne lenni! Hogyan tudod növelni az erőforrásaidat, az önbizalmadat, az akaraterődet, hogy megküzdj ezekkel a negatív, lehúzó, nap mint nap érő vélekedésekkel, attitűdökkel? Kovács Márta a mai vendégem, aki 5 megoldási lehetőséget mutat erre.

A probléma, amivel szinte mindenki szembesül

Eltávolodnak azok a barátok, akikkel korábban egy hullámhosszon voltatok. Nincsenek közös témák, kínos csendek állnak be.

A vállalkozói létforma nem volt szokványos anyáink életében, ezért szüleink kifogásolják, esetleg gyakran szóvá is teszik, hogy nem éppen biztos megélhetésen törjük a fejünket.

Kisgyerekes anyukák gyakran fordulnak az ilyen típusú munka felé, hisz a kötött munkaidővel szemben a vállalkozói munka rugalmasabban beosztható, mint alkalmazottként a fix munkaidő. A férj azonban nem tudja elfogadni, nem támogatja a vállalkozói munkát.

Elmúltál már 40 és váltani szeretnél, nemcsak munkát, hanem életformát is. Nem kockáztatod, hogy ne találj munkát, vagy „nem szeretem” munkával nem éred be a pénzkereset kedvéért, ezért vállalkoznál.

Tulajdonképpen Te sem tudod biztosan, hogy bejön-e neked a vállalkozói forma, honnan tudnád, még nem próbáltad…

De mi lehet a megoldás?

Keresd vállalkozók társaságát! Hidd el, ha erre koncentrálsz találsz a környezetedben is vállalkozót! Ha mégsem, az interneten számtalan lehetőség van online közösségek megtalálására. Itt kérdezhetsz, válaszolnak a kételyeidre is. Általában ezeknek a csoportoknak vannak offline találkozói. Szervezd meg, menj el, barátkozz. Az élő kapcsolatoknál nincs jobb tapasztalás. Ha keresel ilyen lehetőséget, kérj segítséget.

Fejlődj, légy nyitott! Ha idáig nem volt erősséged a kapcsolatteremtés és az ismerkedés, fejleszd magad és gyakorolj. Minél többször kerülsz hasonló helyzetbe – a konferenciák, workshopok, tréningek alkalmasak arra, hogy legyen alkalom és téma a kapcsolatteremtésnél, vissza tudsz vonulni, ha még nem érzed magad jól ebben a szituációban  – annál jobban fog menni. Gondolj arra, hogy vállalkozóként nagyon fontosak a partnerkapcsolatok, akár együttes munkáról van szó, akár munkák megszerzéséről.

Gyűjts pozitív példákat sikeres vállalkozókról. Olvass, nézz ilyen típusú filmeket. Ha tudatosan keresed, szembe fognak jönni veled a lehetőségek.

Tisztázd a környezetedben, hogy a döntéseidért TE vagy a felelős. Ha már nagyon idegesít és lehúz a környezeted károgása, állj ki magadért. Felnőtt vagy, jogod van hozzá, hogy kipróbálj lehetőségeket, jogod van hozzá, hogy hibázz. Mesélj az érzéseidről, mennyire szeretnéd, mennyire vágysz rá, hogy kipróbáld magad azon a területen, amit elképzeltél. Ha meghallgatjátok egymást, közelebb jutnak az érvek egymáshoz. Megértenek, esetleg Te is megértesz szempontokat a környezeted érveiből. Lehet, hogy van az érvek között olyan, amelyre figyelned kell a jövőben.

Higgy magadban, keress kapaszkodókat az életutadból! Gondold át, mikor kezdtél új dologba korábban. Keress egykori sikereket – milyen volt ezeket megélni? Emlékszel akadályokra? Biztosan voltak akadályok, ezek azonban elhalványulnak a sikereknél.

A cikk Kovács Márta DÉT szakértő közreműködésével készült el.