Oldal kiválasztása
A coach majd megmondja a tutit! Vagy mégsem? Kivel dolgozik a coach? Kinek, mikor érdemes coach-hoz fordulni? Ez lenne a XXI.század instant pirulája? Vagy olyan, mint Morpheus a Mátrixban – a választási lehetőségeidre világít rá?

A coach olyan emberekkel dolgozik, olyan embereknek segít, akiknek valamilyen problémájuk van, és nem tudják egyedül megoldani. Viszont szeretnék. Változtatni akarnak, noha nem a megszokott módon. Ők azok, akik vállalkozásban gondolkodnak; én vagyok, aki felnyitja a szemüket.

Az emberek azt hiszik, hogy egy coach majd helyrerázza őket. Megmondja a tutit és segít nekik. Ez valójában így is van, csak nem azokkal a módszerekkel, ahogy ők azt elképzelik. Egy coach nem fogja megmondani, mit és hogyan tegyél, kivéve, ha nagyon rossz irányba vezeted saját magad. De akkor őszintén és velősen. Ám, ha látja rajtad, hogy érzed és érted, a megfelelő kérdésekkel, addig fog a jó irányba terelgetni, amíg:

  • Te magad jössz rá a problémára.
  • Te magad találod meg az utad.
  • Te magad látod meg a választ.

Egy jó coach annyit kérdez, amennyit csak tud.

Próbál vezetni, hogy rálelj önmagadban a megoldásra. A saját válaszodra. Hiszen a te élethelyzetedben a „te székedben” ülve, az adott pillanatban meghozott döntés a legjobb, amit tehettél. Ugyanis minden ilyen elhatározás mérlegelések sorozata. Azoké, amiket az adott pillanatban meglévő tudásoddal hoztál. Ha sikerül egyedül, egy kis noszogatással meglelned a választ, az az apró siker már a tiéd. Akkor már megtetted az első lépést.

Vannak esetek azonban, amikor elengedhetetlen, hogy a coach adjon néhány tanácsot.

  • Amikor teljesen rossz irányba halad a beszélgetés.
  • Nem boldogulsz egy bizonyos kérdéssel.
  • Szükséged van egy új lökésre, hogy tovább tudd látni a helyzetet.

Azt azonban tudni kell, hogy a coach nem mentor, nem tanácsadó és nem pszichológus. Az utóbbi a múltban vájkál, és megpróbálja felszínre hozni a gátakat, azok forrását. A coach nem. A mentor a saját tapasztalatai- és kapcsolati tőkéjével, tanácsaival segíti a mentoráltját előre haladni az úton. A coach nem. A tanácsadó adja a konkrét megoldást, esetenként a kivitelezést is. A coach nem.

A coach az adott problémára fókuszál, hogyan oldja meg a legideálisabban.

Ugyanis a coach olyan, mint egy edző.

Az ő munkája, hogy megadja neked azokat a feladatokat, azokat a kihívásokat, amivel az olimpiai aranyérmet el tudod érni. A vállalkozásoknál ugyanez van: mindenkinek a saját aranyérmét kell megtalálnia. Neked is. Ehhez szükséged lesz egy jó coach-ra. Egy őszinte és kemény edzőre, aki arra törekszik, hogy fejlődj. Tanulj. Szerezz minél több tapasztalatot. Ne félj kérdezni. Ne félj megszólalni. Ne félj felállni újra és újra. Ne félj felvállalni önmagadat.

Tiéd a jövő, tiéd az egész élet, állj hát a sarkadra és cselekedj. Cselekedjünk együtt. Az út egyáltalán nem könnyű. Olyan döntések sorozata, amit fájdalmas meghozni.

De nem kell egyedül megbirkóznod vele.