Oldal kiválasztása
A párkapcsolati probléma rányomja a bélyegét a mindennapok hangulatára, de akár a vállalkozás működésére, sikerére is. Hogyan lehet ezt megoldani, feloldani? Mit jelent az üres fészek szindróma? Petróczy Katalin, női életviteli coach és házassági tanácsadóval beszélgettem.
Katalin maga is megélte a kirepülő gyerekek utáni ürességet és párkapcsolati válsághelyzetet. A célja, hogy a párkapcsolatok felbontása helyett inkább a kapcsolat megerősödése legyen a végeredménye egy-egy új, családi élethelyzet.
Amikor otthon gond van, az ember hajlamos ezen gondolkodni, tudat alatt is ezzel foglalkozni, ami elviszi a fókuszt a munkáról, csökken a teljesítmény és ezzel tovább romlik a helyzet. Ráadásul a nők érzékenyebbek, sokkal többet gondolkodnak a párkapcsolatukon és az abban felmerülő problémák megoldásán, mint a férfiak.

A két leggyakoribb probléma

Probléma: a kommunikáció hiánya.
Amit tehetsz: fogalmazd meg pontosan a mondanivalódat és ne félj újrafogalmazni, finomítani egy-egy kérést vagy mondatot. Ha gondod van, mondd el, beszélgessetek. Légy kíváncsi a párodra.
Probléma: az odafigyelés, törődés hiánya.
Amit tehetsz: add meg a párodnak az osztatlan figyelmedet. Apró dolgokban tudod kimutatni a szeretetet és törődést.
A párok nagy része probléma esetén hajlamosabb kilépni a helyzetből és váltani, pedig az esetek többségében a megjavítása sem lenne lehetetlen, csak időt, energiát kellene áldozni rá.
Gyakran az a legnagyobb baj, hogy nem tudják megfogalmazni az igazi problémájukat, amit egy-egy párkapcsolati coaching során viszont fel lehet tárni és ha ez megvan, kezelni lehet, így elkerülhetőek lennének sokszor a különválások.

Párkapcsolati gyorsszerviz

Vannak egyértelmű dolgok, amiket megtehetsz azért, hogy a házasságod, párkapcsolatod jól működjön.
  • Figyelj a partnered reakcióira. Próbáld elérni, hogy a reakciói megváltozzanak. Sokszor elegendő, ha te magad változol, és ő is követni fog egy idő után.
  • Mutasd ki az érzelmeidet és örömödet! Ha mindig későn ér haza a párod, de egyszer hamarabb ér haza, akkor látványosan örülj. Az apró dolgok indítják be a nagyobb változásokat.
  • Töltsetek együtt megfelelő mennyiségű és minőségű időt. Legyenek közös idők, programok kettesben.
  • Hagyjatok egymásnak teret. Előfordul, hogy csak egy kis nyugalom, csend kell.

Merj segítséget kérni, ha úgy érzed a probléma túlnőtt rajtad.

A válóperek és szétköltözések helyett még mindig van megoldási lehetőség számotokra, akár egy párkapcsolati coaching segítségével.

 

Köszönjük a tanácsokat Petróczy Katalin női életviteli coach és házassági tanácsadónak