Oldal kiválasztása

Sokan tanácsolják, hogy azzal foglalkozz, amit szeretsz csinálni és akkor már nem kell többet dolgoznod. Arról már kevésbé esik szó, hogy mi van akkor, ha megfogadod a tanácsot és tényleg azzal foglalkozol, amit szeretsz? Amikor kilépsz a többség által megszokott keretekből és másként, másutt, máshogy kezdesz dolgozni… majd következik a meglepetés.

A legtöbb nő, amikor vállalkozni kezd kicsiben kezdi, keresi a minimális befektetési lehetőséget, amit kevéssel vagy nulla tőkvel is el tud indítani. Legtöbbször munka vagy gyerek(ek) mellett indul az üzlet és ennek megfelelően jönnek a fázisok. 

Fontos! A cikk nem párkapcsolati oldalról közelíti meg ezt a kérdést, mert az, hogy a párod ehhez hogyan viszonyul és MIÉRT úgy viszonyul hozzá, az egy másik kérdés, máskor tárgyaljuk meg. Ebben a cikkben a szűkebb-tágabb környezet jelenségeiről írok.

Egész egyszerűen nem tekintik ezt munkának.

Valljuk be sokszor maga az érintett vállalkozó sem az elején. Hiszen csak alvásidőben, munka után, stb. tudsz dolgozni. Legjobb esetben békén hagynak, néha még segítenek is egy kicsit, mert legalább kikapcsolódsz egy kicsit (mondom, hogy játék). 

Egész nap a laptop előtt ülsz…

Sokan nem értik, hogyan lehet blogolásból, webshop-ból pénzt keresni. Különösen a home-office megoldás szokta csípni mások szemét. Teljesen feleslegesen magyarázod meg nekik a módszert. Akkor sem értik. Tedd túl magad rajta.

De te osztod be! 

Sokszor akarnak mások programot csinálni. Na nem a gyerekeknek, hogy tééged tehermentesítsenek, hanem NEKED csinálnak programot. 

  • Elvinnéd a postára? 
  • Elvinnél bevásárolni? 
  • Megcsinálnád…? Elhoznád..? Megtennéd…? 

És amikor a válasz az, hogy nem érsz rá döbbenten néznek vissza és mondják: hiszen te nem dolgozol. A legfőbb érvük, hogy magadnak osztod be az idődet. Egyet tehetsz: határozottan közlöd, hogy nem érsz rá, mert munkád van.

Ha pedig elkerülhetetlen (főleg közeli családtagoknál), akkor érdemes kijelölni a határokat, amikor segíteni tudsz nekik. pl. szombat délelőtt, kedd este, stb.

 

Voltál már ilyen helyzetben? Hogyan sikerült megoldani?

Sokan tanácsolják, hogy azzal foglalkozz, amit szeretsz csinálni és akkor már nem kell többet dolgoznod.
Arról már kevésbé esik szó, hogy mi van akkor, ha megfogadod a tanácsot és tényleg azzal foglalkozol, amit szeretsz?

Így indul…
Kitalálod mivel szeretnél foglalkozni. Tudod, olyan dolog
– amihez értesz (vagy érdekel és ezért hajlandó vagy megtanulni),
– ami iránt van kereslet (tudod, mert elvégezted a piackutatást és felmérést),
– amiben látsz potenciált és úgy érzed képes leszel fejlődni benne, tanulni, új lábakat építeni,
– amit akkor is megcsinálsz, amikor nincs kedved, mert elvisz a célodhoz (van célod, ugye?).

Amint ezt megtalálod, elkezded gőzerővel csinálni és mi történik?
Követsz el hibákat. Lesznek sikertelen próbálkozásaid, olyan termékek, amiket senki nem akar megvenni és olyan is, amit nagyon könnyen tudsz eladni.
Lesznek sikereid. Ezekre támaszkodva nyersz erőt a folytatáshoz.
Lesz válaszod a miértedre és a hogyanodra. És amikor hibázol, ezek segítenek, hogy képes legyél tanulni belőlük és továbbmenni.

Lehet, hogy elsőre elkezd csordogálni a bevételed.

Lehet, hogy sokáig csak tolod és tolod bele az energiát, időt, munkát, pénzt, mert van hited, de az áttörés csak késve érkezik meg.

Egy biztos. Amíg kínlódsz, küzdesz, addig sajnálnak ám az emberek, együtt éreznek veled, hiszen mindenki kínlódik és küzd.

Abban a pillanatban, hogy azt csinálod, amit szeretsz, abból élsz, amit szeretsz csinálni és amiért hajlandóak fizetni az emberek – nos ebben a pillanatban megjelennek azok az emberek, akik “követelik”, hogy
Tessék elmenni “rendes” munkahelyre, mert milyen dolog az már, hogy
te azt csinálod és csak azt, amit szeretsz csinálni?!

Mit szűrhetsz le ebből?
Egyrészt örülj, mert ha ez a jelenség előáll, akkor igenis elkezdtél kilógni a nyájból.
Másrészt acélozd meg lelkedet és szokj le arról, hogy mindenkinek magyarázz, magyarázkodj, hogyamit csinálsz, az jó, hasznos, sikeres, mert NEM FOGJÁK ÉRTENI.

Miért nem értik?
Azért, mert a másik adást nézik.
Azért, mert az átlag gondolkodás szerint
a munka az munka, nem szeretni kell, hanem elvégezni, aztán lehet menni tévézni, sörözni, strandolni…
jogod van a kényelmes élethez, és jár neked a drága holmi, amit simán elérhetsz akár hitelekből is, aztán fotelből törleszthetsz.
a főnök szemét kizsigerelő, mert vállalkozó, mert később kel mint te, nem áll oda a hegesztő mellé, mint te, mégis többet keres, jobb autója van és nagyobb háza.
akkor vagy tagja a nyájnak, ha utálod a munkahelyedet, szidod a politikát, a főnököt, másokat hibáztatsz…

Te viszont már elkapcsoltál az ÁTLAG1 csatornáról a VIP1 csatornára és bizony látod, hogy ha álom életet akarsz, akkor
kényelmetlen dolgokat kell megtenned néha,
azt csinálod amit szeretsz, meg egy rakás olyat is, amit nem szeretsz, mert adóbevallást kell csinálni, tervezni, vészhelyzetet elhárítani, kirúgni a munkaerőt/alvállalkozót…
kintlévőséget kezelni,
konfrontálódni,
elviselni azt, amikor valaki szerint normális munkahelyre kellene már menned dolgozni…
Aki nem vállalkozik, vagy nem azt csinálja, amit szeret, sosem fogja elfogadni, hogy abból is megélhet valaki, ha azt csinálja, amit szeret.

Tudod miért?
Azért, mert akkor szembe kellene néznie azzal, hogy Ő esetleg éppen nem azt csinálja, amit szeret, és emiatt nyomorultul érzi magát. Ez nem baj. Csak tudd, hogy ezért mondja, amit mond és lépj tovább.
Azért, mert nem érti, amit csinálsz. Távol áll tőle a virtuális világ, a vállalkozás, bármi egyéb. Ne bántsd érte. Ha megérik rá, megismeri. Ne magyarázd túl, ne akard meggyőzni. Lépj tovább.
Azért, mert fél. Fél attól, hogy kicsike lesz a nyugdíja, hogy kirúgja másnap a főnök, hogy elveszíti a hitelekkel terhelt házát, míg rajtad azt látja, te nem félsz. Fél és nem tudja, mit, hogyan csinálhatna másként. Ha látja, hogy neked megy, egyszer talán majd már nem akar annyira félni, de addig is lépj tovább.
Most talán Te is éppen félsz, vagy rájöttél, hogy az ÁTLAG1-et nézed. Talán tele vagy kérdőjelekkel, talán nemszeretem munkád van. Amikor valaki olyat csinál, amit szeretsz, kérdezd meg tőle, hogyan csinálhatnád te is azt, amit szeretsz? Aztán nyisd ki a füled és figyelj, mert hidd el, válaszolni fog…

Azt csinálod, amit szeretsz?
Akkor egyszerűen csak fogadd el, hogy te az ismerőseidnek akkor is Pistike, Esztike, Julika, Ferike maradsz, és nem a HŰDENAGY KFT. tulaja és hiába nyaralsz évente 3x, hiába van szuper autód és imádod, amit csinálsz, akkor is azt fogják mondani: jó, de mikor lesz már egy rendes állásod…

És akkor egyet tehetsz: mosolyogj boldogan és lépj tovább.